Wpływ wilgotności na proces inkubacji jaj |
||||||
» Podstawy inkubacji » Wilgotność w inkubatorze » Wpływ wilgotności na proces inkubacji jaj | ||||||
Wszystkie jaja w spłaszczonym końcu mają pęcherz powietrzny. W procesie inkubacji jajo poprzez mikro pory w skorupie odparowuje zawartą w sobie wodę, w drugą stronę absorbuje tlen z powietrza.
Jeśli wilgotność w będzie zbyt wysoka, woda z jaja odparowywać będzie zbyt wolno, w konsekwencji pisklę będzie miało za mało miejsca, aby przebić skorupę. Dodatkowo pęcherzyk powietrzny może okazać się zbyt mały, aby pisklę mogło oddychać w nim powietrzem, a to doprowadzi do zamarcia zarodka tuż przed kluciem. Często zdarza się, że z powodu niewystarczającej ilości miejsca w jaju dziób znajduje się zbyt daleko od właściwej pozycji do klucia. Pisklę nie może dostać się do pęcherza powietrza, i nie może przebić skorupy. Niski poziom wilgotności inkubacji prowadzi do wykształcenia piskląt nieproporcjonalnie mniejszych w stosunku do pęcherza powietrza gdy nadchodzi okres klucia. Takie pisklęta będą na ogół słabsze, lub mogą w ogóle zamierać chwilę przed, w trakcie lub po wykluciu. Należy przy tym zauważyć, że zdecydowanie większym zagrożeniem jest zbyt wysoka wilgotność w okresie inkubacji. |
||||||