|
|
Jajko jest złożone z wielu składników odżywczych które pochodzą od kury. Aby zapewnić zdrowy lęg, należy dostarczyć je na co najmniej dwa tygodnie przed składaniem jaj. Oto najistotniejsze witaminy i minerały:
- Witamina A- źródłem jej są zielone pokarmy, żółte owoce, kukurydza i sztuczne mieszanki. Witamina może ulec łatwo rozkładowi przez światło i ciepło. Brak jej może skutkować w słabej nośności, osłabieniu kurcząt i ich małej odporności na zakażenia.
- Witamina D- jej głównym źródłem jest promieniowanie słoneczne. Kurczęta trzymane w zamknięciu potrzebują suplementacji. Jej brak powoduje osłabienie kośćca, co uwidocznia się w jego deformacjach. Także skorupki jaj mogą ulec zniekształceniu, co spowoduje utrudnione pobieranie wapnia z niej, a to z kolei sprawi, że kontrolowanie nawilżenia będzie utrudnione.
- Witamina E- jej źródłem są zboża. Niedobór powoduje osłabienie piskląt i ich słaby rozwój. Większość śmierci wśród kurcząt jest spowodowane rozerwaniem naczyń krwionośnych.
- Witamina K- głównie znajduje się w zielonych pokarmach. Duży niedobór tej witaminy powoduje krwotoki, lub śmierć kurczęcia w jajku w wyniku uderzania o skorupkę podczas obrotu lub nagłych wibracji.
- Witaminy grupy B
- Witamina B1- tiamina
- Witamina B2- ryboflawina
- Niacyna
- Witamina B6- pirydoksyna
- Biotyna
- Kwas foliowy
- Witamina B12
- Minerały
- Kwas pantotenowy
- Wapń
- Magnez
- Cynk
- Mangan
- Fosfor
|
|