Wilgotność względna RH inkubacji |
||
» Podstawy inkubacji » Wilgotność w inkubatorze » Pomiar wilgotności w inkubatorze » Wilgotność względna RH inkubacji | ||
Jest miarą ilości pary wodnej w powietrzu w porównaniu do maksymalnej, która może być pochłonięta
w danej temperaturze. Dlatego wilgotności względnej (RH) wyrażana jest w procentach. Dla
przykład wilgotność względna inkubacji RH może być oznaczana jako 50%. Oznacza to, że na temperaturze inkubacji
powietrze w inkubatorze zawiera połowę możliwego maksimum pojemności. Ponieważ ów maksymalna zawartość pary wodnej w powietrzu rośnie wraz ze wzrostem temperatury, jeśli zwiększymy temperaturę a nie dolejemy wody (w przypadku inkubatora) wilgotność w inkubatorze spadnie.
Dobrym sposobem na zrozumienie tego zjawiska jest przykład zwykłej gąbki, na przykład takiej do kąpieli. Gdy gąbka jest ściśnięta do połowy normalnej wielkości, może wówczas pomieścić mniej wody. Wyobraźmy sobie ściśniętą w połowie gąbkę nasączoną wodą tak, że nie wchłonie ona już ani kropli więcej (gąbka jest nasycona). Jest to analogiczna sytuacja do zimnego powietrza na poziomie o poziomie wilgotności 100% RH. Jeżeli pozwolimy się gąbce rozszerzyć wówczas choć ilość wody nie ulegnie zmianie, gąbka jest stosunkowo suchsza niż wcześniej, gdyż ma większą zdolność do absorpcji wody. Jest to analogia do cieplejszych powietrza zawierającego tę samą ilość pary wodnej, która ma teraz znacznie niższy poziom RH. Natomiast gdy powietrze się chłodzi jego zdolność maksymalnej pojemności pary wodnej zmniejsza się i poziom %RH wzrośnie. Jeżeli temperatura powietrza spadnie poniżej punktu nasycenia (100% RH) para wodna skrapla się. Przykładem tego jest rosa tworząca się w zimne noce cieplejszych dniach. |
||